вторник, 30 юни 2009 г.

"Жадната монахиня"



Продукти:

6 яйца
3 чаени чаши захар
1 чаена чаша брашно
1 бакпулвер
1 п. масло
1 чаена чаша пр. мляко
3 суп. л. какао

Приготвяне:

Трите яйца , трите жълтъка 1 ч.ч. захар и 1 ч.ч. брашно се разбиват. Изсипват се в намазана с масло и поръсена с брашно тавичка. Пече се в умерена фурна. След изпичането се оставя да изстине и се залива с топла заливка приготвена от прясното мляко, маслото, какаото и
1 ч.ч захар. Отделно разбиваме 3 белтъка и 1 ч.ч. захар на целувчен крем. С него покриваме изстиналия сладкиш. Набождаме с вилица и слагаме във фурната да се изсуши.

неделя, 21 юни 2009 г.

Сладкиша на мама


Продукти:
за блата:
1 ч. чаша захар
3/4 ч. чаша олио
1 ч. чаша кис. мляко
1ч. л. хл. сода
2 ч. чаши брашно
3 с.л. какао
2 ванилии
за сиропа:
1 ч.чаша вода
1/2 ч.чаша захар
за крема:
1 п. масло
1 жълтък
1 ч . чаша пудра захар
Приготвяне:
От продуктите за тестото се приготвя блат . След като се изпече се оставя да изстине надупчва се и се залива със сиропа. След което се намазва с масления крем и се поръсва със смлени орехи .

петък, 19 юни 2009 г.

Домашен приятел



Продукти:
6 яйца
1 1/2 ч. чаша захар
1 1/2 ч чаша брашно
1 ч чаша нарязани орехи
5-6 с. л. олио
1 с. л. какао
За крем:
1 жълтък
1 ч.чаша пудра захар
1 пак. краве масло

Приготовление: От изброените продукти замесваме тесто , което се разстила в тава и се пече. Отделно разбиваме жълтъка, маслото и пудрата захар. Изстиналия сладкиш намазваме с готовия крем . Поръсваме с крокан.

събота, 13 юни 2009 г.

Бюрек от тиквички



Продукти:

700 гр тиквички

1 чаша олио

200 гр сирене

6 супени лъжици галета

5 супени лъжици брашно

5 яйца

250 гр кисело мляко

6 скилидки чесън

1/2 връзка магданоз или копър

Приготовление:

Обелените тиквички се нарязвят на дълги филийки, посоляват се, овалват се в брашно и се изпържват в гореща мазнина. Приготвя се плънка от 2 яйца, сирене, черен пипер и нарязяния магданоз/копър/. Тя се поставя между две филийки тиквички. Приготвените бюречета се овалват в брашно, разбити яйца, после в галета и се изпържват . Поднасят се с кисело мляко подправено с чесън.

За да избегна пърженето в началото, тиквичките гриловам от двете страни

сряда, 3 юни 2009 г.

За дребната риба (цаца)

За да не се раздроби дребната риба и да стане вкусна, е необходимо да я изпържим на клечки за зъби или на шишчета (може и на сламки от метла) Нанизваме рибките през очите така , че да се поберат не по малко от десет броя. Нанизаната риба се потапя в брашно - царевично и се пържи в горещо олио . По този начин рибките остават цели , като се обръщат да се пържат от двете страни. Поднасят се с бира или бяло вино.