събота, 29 август 2009 г.



С голяма благодарност искам да дам награда на всички , които ми дадоха кураж да направя и аз свой блог и да ви покажа любимите рецепти на моето семейство.


Благодаря Ви!!
Блага
Мария
Нанита
Краси
Милена
Дианка
Dimitrana S.
Еос
Kifla
Надя
pep-4o
Танита
Илияна

Панирано пилешко месо с кашкавал

Продукти:

1 пиле
200гр кашкавал
4 яйца
1 к.ч. брашно
1 к.ч. магданоз
черен пипер
сол

Приготвяне:

Пилето се измива и се сварява и се нарязва на кубчета. Яйцата се разбиват и към се прибавя настърганият кашкавал, брашното, магданозът, нарязаното месо, черен пипер, сол. От пригатвената смес се гребе с лъжица и се пуска в сгорещена мазнина. Пърженето продължава до златиста оцветяване. Ястието се поднася с пържени картофки и салата според сезона.
Когато нямам кашкавал заменям със сирене, но внимавам със солта.

Баклава "София"

Продукти:

1 пакет фини точени кори
за плънката:
2 яйца
1 с. л. захар
1 ч. л. бакпулвер
2 с. л. брашно
1ч.чаша орехи
1 1/2 ч.ч. разтопено краве масло
1/2 пак. канела
1 с. л. ром
за сиропа:
1 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. вода
1 пак. ванилия

Приготвяне:

Корите се разделят на две части. Половината от тях се поставят в намаслена тавичка, като всяка кора се поръсва с разтопено масло. Отгоре на равномерен пласт се разстила плънката, приготвена от разбитите със захарта яйца,брашното, ореховите ядки, канелата, рома, бакпулвера и солта. Върху плънката се подреждат останалите кори, като отново всяка кора се поръсва с разтопено масло. Баклавата се пече при умерена температура. След изпичане се оставя да изстине и се залива с горещия сироп, приготвен от захар, вода, ванилия и се покрива.

вторник, 25 август 2009 г.

Чехълчета

Продукти:

2 пак. Крема сирене
1 малка кутия маргарин
1 жълтък
3 белтъка
1 ч. чаша захар
ванилия

Приготвяне:
Разбиват се добре маргарина и сиренето "Крема" и единия жълтък, постепенно прибавяме брашното. Измесваме тесто , което се разделя на 6 топки. Всяка топка се разточва на кора и се маже с 1/6 от разбитите със захарта и ванилията белтъци. Завива се на руло и се реже на парчета не по дебели от 0,5 см. Получените чехълчета се нареждат в намазана с масло тавичка/може и върху хартия за печене/така, че белтъка да остава отгоре. Пекат се в умерено слаба фурна.

понеделник, 24 август 2009 г.

Десерт сливи


Продукти за една порция:

3 сини сливи
1 парченце шоколад
1 карамфилче
щипка канела
1 зърно грозде
шипка захар
мъничко масло

Приготвяне:

Разцепваме сливите и изваждаме костилките. В дупките поставяме гроздето и шоколадовото парченце. Поръсваме със захар и канела, забождаме карамфилчето. Запичаме в намазавна с масло тавичка.

четвъртък, 20 август 2009 г.

Момини плитки

Продукти:

3 парчета бон филе
1 вр. пресен лук
чубрица
черен пипер
кимион
чесън
200 мл вино
олио

Приготвяне:

Всяко филе се изрязва на три части, като в горния край не се реже. На всяко от изрязаните парчета се слага пресен лук и се заплита като плитка. Накрая се завързва с конец. На дъното на тавичката смесваме всички подправки и овалваме плитките в тях. Заливаме с олио и вино, покриваме с фолио и печем около час, час и половина в умерена фурна.

вторник, 18 август 2009 г.




трогната съм и развълнувана от първите награди с които ме удостои.


Искренно ти благодаря!

сряда, 12 август 2009 г.

Шницел от смляно месо с гъби

Продукти:

500 г мляно месо /по избор/
50 г кашкавал
100 г брашно
150 г гъби
1 яйце
100 мл олио
50 г масло
1/2 ч л черен пипер
сол на вкус

Приготвяне:

Дребно нарязаните пънчета на гъбите се задушават в половината масло. Месото се омесва добре с подправките и се оформя на 5 елипсовидни шницела. Всеки шницел се оволво в брашно и се поставя в намазана с олио тавичка. Така шницелите се запичат в умерена фурна, като при нужда се обръщат.
Тавичката се изважда от фурната и лицевата страна на шницелите се намазва със смес от разбито яйце, настърган кашкавал и задушените парченца гъби. Върху тази смес се слагат шапчиците на гъбите, обърнати нагоре. В отвора на всяка шапчица равномерно се разпределя останалото масло и се поръсва с малко сол.
Така наредените полуизпечени шницели се запичат повторно и се поднасят с пържени картофи.

вторник, 11 август 2009 г.

Пълнени котлети

Продукти:

750 г свински котлети
150 г кускус
100 г гъби
75 г масло
50 г кашакавал
2 моркова
1 глава лук
2 печени пиперки
50г брашно
1 варено и 1 сурово яйце
черен пипер
сол на вкус

Приготвяне:

Котлетите се разцепват от противоположната страна на реброто страна във формата на торбичка и се поръсват с черен пипер и сол. В 2/3 от маслото се задушават нарязания на дребно лук , морковите и гъбите . След като омекнат напълно и изстинат към тях се прибавят кашкавала, вареното яйце и печените пиперки, също нарязани на дребно. Полученият пълнеж се размесва със суровото яйце и подправките сол и черен пипер.
Котлетите се пълнят с пълнежа зашиват се или се забождат с шишче, овалват се в брашно и се пекат в умерена фурна.
Кускусът се сварява в 1 л подсолена вода , отцежда се , подправя се с останалото масло и се разпределя на порции. Върху кускуса се поставя изпечения котлет , след което порцията се украсява по желание.

петък, 7 август 2009 г.

Мъфини с банани и шоколад


Продукти:

2 бр.яйца
1 к.ч. растителна мазнина
1 ч.ч. кисело мляко
1 1/2 ч.ч. захар
100 гр натрошен натурален шоколад или кувертюр
2 ч.ч. брашно
1к.л. бакпулвер
1к.л. ванилия
1ч.ч. нарязани на дребно банани

Приготвяне:

Включваме фурната да загрява до 180 ° и поставяме формата за мъфини в нея. В купа объркваме яйцето, растителната мазнина и киселото мляко. В друга купа объркваме брашното, бакпулвера и ванилията. Прибавяме сухите съставки към мокрите. Добавяме парченцата шоколад и банан. Объркваме и разпределяме във намазнените предварително форми. Печем в предварително загрята фурна на средна скара. Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха. Когато са изпечени , изчакваме 20-30 мин. и тогава ги изваждаме от формите.

Бъркана пица



Продукти:

1 бр. яйце
1 пакетче суха мая
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. захар
щипка сол
плънка по избор - колбаси, гъби, сирена, зеленчуци и други

Приготвяне:

Маята се разтваря в 1 ч.ч. хладка вода и лъжичката захар, добавят се брашното, яйцето и солта. Всичко се разбърква хубаво с лъжица, сместа трябва да има вид като кексово тесто. Изсипва се във възможно по-голяма, намазнена и набрашнена тава, с помощта на лъжицата се разтила хубаво и равномерно навсякъде. Оставя се да почине 20 минути и се гарнира на вкус. Пече се на ниска скара за около 25-30 минути. Получава се едно много тънко и хрупкаво тесто, без месене и без точене.






Източник: http://mama.btv.bg/forum/viewtopic.php?t=10921