четвъртък, 31 декември 2009 г.

Нова година


За всички вас скъпи приятели

Да сме по-мъдри
Да сме по-щастливи

Да обичаме повече
Да ни обичат повече
Да са по-широки пътищата

Да са по-светли хоризонтите
Да сме по-смели
Да се променяме

Да се уповаваме
Да преодоляваме себе си
Да се учим /не само от грешките/
Да растем
Да имаме късмет

Да имаме дом
Да имаме приятели
Да бъдем приятели
Да търсим
Да намираме
Да се сбъдват мечти
Да е богата
Да е нежна

Да е страстна
Да е уютна
Да е магическа
Да дойде пролет
Да се влюбваме /не само еротично/
Да ни пазят тайните с
или
Да е благословена!

А М И Н


сряда, 30 декември 2009 г.

Странджански кебеп



Продукти:

750 гр свинско месо
3 - 4 л мас /олио/
0,500 кг кромид лук
0,300 кг домати
20 гр брашно
50 мл вино
1-2 ск чесън
лимон
лютиви пиперки
сол

Приготвяне:

Месото се измива със студена вода, нарязва се на кубчета и се запържва леко в сгорещена мазнина. Прибавят се последователно и се задушават дребно нарязания кромид лук, чесън и обелените домати. Поръсва се с брашно и се разбърква няколко пъти. След това се прибавят червеният пипер, лютите чушки/ става доста люто/, нарязаният на филиики лимон, виното и солта. Кебапът се задушава до пълно омекване на месото.
Сервирам с картофено пюре или със задушен ориз.

петък, 25 декември 2009 г.

Честита Коледа!


Бъдете здрави и честити !
Желая ви да бъдете обгърнатаи с обичта, вниманието и доверието на семействата си, на вашите близки, приятели и колеги! Защото обичаните хора са щастливи, щастливите хора са здрави, а здравите и щастливи хора са успешни! Създавайте си ежедневни мигове на малки радости и внимание един към друг! Това са дребни неща, но те формират душевния уют и красотата на общуването!
Желая ви много слънце, красота и музика в душата през цялата година! Нека в тази хармония се впишат всички близки на сърцето ви хора! Защото човек е щастлив само в обкръжението на други щастливи хора.

С най-добри чувства към всички, които посещават блога ми и специално към
Dimi 'S, Di ani, Тони, Mими, Дани, Vania, Kemi, Илиана, Краси, Вера, Nadia's, Milen@, Гери, Еос, Пеп-чо, Лати, Вики, Пепеляшка, Лоис и Marmottes et Chocolat, Ивейн.

събота, 19 декември 2009 г.

Баклава



Продукти:
5 ч.ч. накълцани орехи
2 пакета фини кори
250 гр масло
1 ч.ч. олио
1 пак. канела

Продукти за сиропа:
1 л. вода
0,800 г захар
сок от 1 лимона

Приготвяне:
Намазваме тавата с масло, след което поставяме първата кора и я намазваме с масло, после втората кора и пак мажем с масло така седем кори една след друга. След това разстиламе равномерно 1/3 от плънката /орехи, захар и канела/след което покриваме с кора и мажем с масло, така подреждаме 4 кори / не забравяме да мажем с масло всяка кора/отново разстиламе 1/3 от плънката , после редим още 4 кори, пак плънка и накрая останалите кори от двата пакета. Нарязваме на ромбоиди и печем около 40-50 мин на 160°.
Докато печем варим сироп от водата и захарта . Сиропа е готов за заливане , когато капка капната в студена вода запазва формата си. Спазваме правилото Баклавата да е студена и заливаме с горешия сироп, може и обратното. Оставя се на хладно, колкото повече стои толкова по-вкусна става.
Как се нарежда баклавата може да погледнете тук.

Крем пита

Продукти:

1 пакет готови кори /може да се заменят с пакет домашна юфка/
4 яйца
125 гр масло
4 с. л. брашно
1 л. мляко
1 1/2 захар
1 есенция / ванилова, ромова/

Приготвяне:


1 пак.чисто масло се разтопява в тава за печене, корите се начупват и се слагат в тавата и при непрекъснато бъркане се пекат до зачервяване. След като изстинат се заливат с така приготвения горещ крем. Яйцата се делят на белтъци и жълтъци, като жълтъците се разбиват с 1 ч.ч. захар и се прибавят към прясното мляко /1 литър предварително загрято/, 6-8 с. л. брашно размито в малко вода или мляко и 2-3 пак. ванилия /може и ванилова, ромова есенция/.
Отделно се разбиват 4-те белтъка с 1/2 ч.ч. захар, прибавят се 2-3 капки лим. сок за стягане на белтъците. След като изстине яйчения крем , питата се намазва с разбитите белтъци , поръсва се със смлени лешници или орехи. Запича се на горен реотан до розово, след което се украсява със шоколадова глазура.