четвъртък, 28 януари 2010 г.

Шоколадов сладкиш с майонеза


Продукти:

1ч.ч. майонеза ( това е точно 1 опаковка от 200 г.)
1 ч.ч. вода
2 ч.ч. брашно
5 с.л. натурално какао
1 ч.ч. захар
2 ч.л. бакпулвер (сода бикарбонат)
ванилия
за глазура
200гр шоколад
100 гр масло

Приготвяне:

В купа разбъркайте сухите съставки и добавете към тях майонезата и водата. Не е нужно да ползвате миксер, разбъркват се много лесно и с вилица.
Изсипете в намаслена и посипана с брашно форма. Може и във форма покрита с хартия за печене.
Печете 25 мин в загрята на 180° фурна. Пробвайте с клечка, но имайте предвид, че сладкишът трябва да остане сочен.
Забележка - ако решите да правите малки кексчета, времето за печене се редуцира на 15 - 20 мин., а температурата - на 160°.
За да приготвите глазурата, най-напред разтопете на водна баня или в МВ шоколада и след това добавете маслото. Разбъркайте добре, до получаването на гладка смес.
След изпичане, извадете сладкишът да изтине. Поставете в чиния за сервиране и покрийте с глазурата.

Този сладкиш ми се видя доста интересен заради наличието на майонеза в него. Престраших се и изпробвах, не съжалявам. Стана невероятно вкусен и наистина много шоколадов. Благодаря за рецептата на sladka hapka от любимият ми сайт http://www.gotvetesmen.com/

четвъртък, 14 януари 2010 г.

Сладкиш с конфитюр

Продукти:

10 с.л. кисело мляко
10 с.л. захар
6 с. л. олио
10 с. л. брашно
2 ч. л. хл. сода
1/2 ч. чаша смлени орехи
пудра захар

Приготовление:

В намазана тавичка се изсипва половината от сместа. Пече се до порозовяване. Изважда се и се намазва с конфитюра, а отгоре се изсипва останалата част от тестото, поръсват се със смлени орехи. Връща се във фурната и се допича. След като е готов се поръсва обилно с пудра захар и се реже на парченца.

Специалитет с пиле

Продукти:

1 пиле
1 1/2 чаши ориз
200 гр. гъби
1 кренвирш
2 с. л. олио
3 яйца
100 гр. кашкавал
1 кубче пилешки бульон,
сол
връзка магданоз
черен пипер

Приготовление:

Сваряваме пилето. Махаме кожата, обезкостяваме месото и нарязваме на малки парченца. В голяма купа слагаме месото, ориза, гъбите (нарязани на парченца), кренвирша (нарязан на кубчета), трите жълтъка, наситнения магданоз, стритото кубче бульон, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Разбъркваме всичко. Разстиламе сместа в тава и заливаме с 4 чаши бульон в който е вряло пилето. Печем в предварително загрята фурна около 30 минути. Преди оризът напълно да поеме бульона, разбиваме трите белтъка и заливаме с тях ястието. Отгоре поръсваме с настъргания кашкавал. Връщаме тавичката обратно във фурната и запичаме докато се образува коричка.

събота, 2 януари 2010 г.

Сладкиш за теб


Вземете дванадесетте месеца и добре ги очистете от завист, омраза, огорчение, алчност, инат, егоизъм, равнодушие …

Всеки месец разрежете на четири части и внимавайте особено в пропорциите на всеки ден. Запомнете всеки ден трябва да е изпълнен само с една трета работа, а останалите две трети с радост, хумор и веселие.

Към сместа добавете три пълни лъжици оптимизъм, смесени с достатъчно количество вяра. Не забравяйте, лъжичка търпение, няколко зърна учтивост и щипка вежливост.
След изпичане залейте с гореща любов.

След като изстине украсете го с доброта и милосърдие.
Поднасяйте го винаги с топли думи и искрена усмивка.
Приятен апетит!!!