неделя, 9 май 2010 г.

Карталачета

Продукти:

1 яйце
1 ч.ч разредено с вода кисело мляко (нещо като айран да се получи)
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 с.л олио
около 2 и 1/2 ч.ч брашно

за плънката:
настърган кашкавал
настъргано краве сирене
може и яйце да се добави

Приготвяне:

От продуктите се замесва еластично тесто, което се разделя на топки, които се разточват на тънка кора. Поставя се плънката от едната им страна и се загъва на "бохчичка". Прищипва се добре след което нежно се разточват с точилката и се "пекат" в нагорещен тиган. Намалява се котлона до средна температура. След като се зачервят от едната страна, се обръщат и от другата. След сато са изпечени се мажат обилно с масло.
Същата рецепта може да се реализира чрез фурната.
Докато се рових из нета да погледна повечко рецепти за тази вкуснотия, видях и един нездравословен начин, да се изпържат в много малко мазнина, опитах пак са вкусни и неустоими. Този път обаче се придържах кам парвоначалната рецепта, изпекох ги на тиган и за моя най - голяма изненада се оказа, че това са онези вкусни карталачета, които баба и мама ми правеха, когато бях малка.
Затова и рецептата ще си я преименувам за да ми напомня за детството.