Продукти:
- 250 г бутер тесто
- 8 с.л. смлени бисквити /обикновенни/
- 6 бр. локум
- 3 с.л. захар
- 2-3 бр. ябълки
- 2-3 бр. круши
- 1 ч.л. канела
- 20-30 г масло
- пудра захар за поръсване
От тестото изрязах кръг с големината на форма с диаметър 24-26 см., а от останалото тесто оформих кант. Смлях бисквитите не много ситно с блендер, 10 бисквитки бяха достатъчни. Крушите обелих и почистих от семките. Нарязах на тънки филийки и наредих върху тестото. Захарта смесих с канелата и бисквитите. Крушите поръсих с половината от тази смес. Локума нарязах на тънки лентички и поставих върху крушите. Ябълките обелих и почистих от семките. Нарязах на тънки филийки и наредих върху крушите. Поръсих с останалите захар и бисквити. Маслото нарязах на малки парченца (колкото грах) и поставих върху ябълките.
Тавата се покрива с фолио. Пече се в загрята на 170 фурна около 40 минути. Фолиото се отстранява и се запича до покафеняване на бисквитите. Охладения сладкиш се поръсва с пудра захар и се сервира.
Много ароматен сладкиш, но следващия път към бисквитите ще прибавя една кафяна чаша смлени едро орехи. Ще опитам и с подложката на Димитрана за тиквена тарта , която опитах и стана много приятна на вкус.
200гр брашно
4с. л пудра захар
100гр меко масло
1 яйце
1с. л заквасена сметана
щипка сол