четвъртък, 30 декември 2010 г.

Кадаиф


Студено и усмихнато предновогодишно време. С една вкусна рецепта от лятото ще си припомним Велико Търново и Самоводската чаршия. Добре пакетиран и прибран кадаифа дочака новогодишната трапеза, за да бъде направен. Ето и необходимите

Продукти:

0.500 кг кадаиф,

200 г счукани орехови ядки (1 чаена чаша),

5 г канела (1 чаена лъжичка),

125 г прясно масло (1 пакетче);

за сиропа:

0,400 мл вода (2 чаени чаши),

0,400 кг захар (2 чаени чаши)

Приготвяне:

Кадаифът се разделя на две равни половини. Едната половина се разстила в намазана с масло тавичка и се поръсва със счуканите орехови ядки, примесени с канелата. Отгоре се слагат парченца от маслото и се разстила останалият кадаиф. Пече се в слаба фурна до розово оцветяване. В това време се приготвя сиропът от захарта и водата, в който, след като ври 20 минути, се прибавя сокът от лимона . Изваденият от фурната кадаиф се залива с охладения сироп.