Продукти:
растително масло 150 мл (3/4 чаена чаша),
кромид лук 200 г (3–4 глави),
домати 300 г (4–5 бр.),
зелени пиперки 250 г (4–5 бр.),
патладжани 250 г (1–2 бр.),
тиквички 100 гр ( 1 бр. малка)
бамя 100 г (1 шепа),
картофи 300 г (3–4 бр.),
зелен фасул 150 г (1 шепа),
грах 100 гр. (1 шепа)
червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка),
чесън 1-2 главички
магданоз и
сол на вкус.
Приготвяне:
Почиствам всички зеленчуци и ги нарязвам на средно големи парчета. Поставям всичко в глинен гювеч. Заливам с около две чаши топла вода, поставям капака и пъхам във фурната за около час или докато остане с малко сос. След изваждането му от фурната се прибавя ситно нарязаният магданоз.
Същият гювеч може да се приготви и с месо. Това става обикновено през зимата като тогава ползвам и стерелизирани зеленчуци, или замразени. Месото е желателно да е по мазничко, но у дома не сме почитатели на мазното и затова компромиса е свински врат около 750 гр.
11 коментара:
Прекрасен гювеч! Обожавам ястия, правени в глинени съдове.:-)) Прекрасен ден и усмихнати и релаксиращи почевни дни!
изглежда много вкусно, ще си го направа при първа възможност, поздрави и до скоро
Изглежда апетитно и се прави лесно! Тъй като сега е сезон, в който горепосочените зеленчуци ги няма пресни, се чудя дали неможе да взема от замразените смеси за гювеч (мисля, че зеленчуците вътре са същите-бамя,патладжан, фасул...), тиквички видях, че се продават в супермаркетите...
Може разбира се. Има и много добри консерви гювеч Така, че имате избор опитайте и няма да съжалявате.
Смятам да направя такъв утре. Обожавам гювеч с месо. До сега не съм слагала чесън, но ще пробвам по твоя начин :) чесънът придава по-пикантен вкус. Имам един на прах надявам се, че ще свърши работа...
Много вкусен гювеч изглежда да е! Добре е описана рецептата, ще се опитам да я направя. Сега има много пресен магданоз, трябва да се възползваме!
Всичко, което се приготвя в гювеч става много по вкусно и хубаво.Почитателка съм на готвенето в този съд.Радвам се, че попаднах на този сайт.Рецептата е страхотна.Има прекрасна гама от всички зеленчуци, които се използват по често в готвенето от едно домакинство.Особено ми допадна, че има и патладжани и грах.И с този пресен магданоз който е поръсено направо ми се дояде още сега.Когато има и месо вече вкъщи ще го признаят за ядене.Хубаво е, че можем да експериментираме.За по студените дни ще е чудна рецепта така е?А за колко време става готово горе долу?
Страхотна рецепта, много благодаря, че я споделихте с нас и дано по често ти давате подобни здравословни предложения за готвене.Със сигурност ще опитам този гювеч, веднага ме грабна като видях, че има и бамя, вкъщи всички много го обичаме този зеленчук.Придава по свободен вкус.Всичко приготвено в гюведжа става много крехко и вкусно съм забелязала.И този разкошен магданоз, който и придава по свеж и зелен вид е задължителен.При мен ще има асортименти и с месо и без месо, за всеки вкус по нещо, което е добре, само ми е интересно горе долу за колко време става готово и на каква температура трябва да се пече?
Извинявам се на "море в турция" и на "доставка на алкохол" , но бях на море в Бодрум :) и затова закъснях с отговора . Времето за приготвяне във фурната е някъде около час на 200 градуса, а като заври го намалям на 180 , но пак завивиси от фурната.
гювече, всичко в него става така крехко и вкусно.Рецептата е божествена.
Цялата тази комбинация от домати ,зелени пиперки ,патладжани, тиквички малка,бамя , картофи, грах, червен пипер , чесън и какво ли още не съм сигурна, че ще се получи идеална манджа, която на вън няма къде да ядеш, освен в домашни условия. Благодаря за рецептата, тези дни задължително ще я направя и дано остане семейството ми доволно.Снимката е разкошна, само като я гледам и ми се дояде.Отгоре с този пресен магданоз става напълно завършено ястие. Жалко е че днешната младеж залага на купени , пакитирани полуфабрикати с оправданието, че нямали време да си сготвят нещо такова.
Публикуване на коментар