петък, 12 август 2011 г.

Тюрлю гювеч


Продукти:

растително масло 150 мл (3/4 чаена чаша),

кромид лук 200 г (3–4 глави),

домати 300 г (4–5 бр.),

зелени пиперки 250 г (4–5 бр.),

патладжани 250 г (1–2 бр.),

тиквички 100 гр ( 1 бр. малка)

бамя 100 г (1 шепа),

картофи 300 г (3–4 бр.),

зелен фасул 150 г (1 шепа),

грах 100 гр. (1 шепа)

червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка),

чесън 1-2 главички

магданоз и

сол на вкус.

Приготвяне:

Почиствам всички зеленчуци и ги нарязвам на средно големи парчета. Поставям всичко в глинен гювеч. Заливам с около две чаши топла вода, поставям капака и пъхам във фурната за около час или докато остане с малко сос. След изваждането му от фурната се прибавя ситно нарязаният магданоз.
Същият гювеч може да се приготви и с месо. Това става обикновено през зимата като тогава ползвам и стерелизирани зеленчуци, или замразени. Месото е желателно да е по мазничко, но у дома не сме почитатели на мазното и затова компромиса е свински врат около 750 гр.