четвъртък, 1 декември 2016 г.

Щастие http://sofka.zhelayu.com/

сряда, 18 декември 2013 г.

Шоколадови сладки

Наближава Коледа. Тази година съм си у дома. Няма го училищното напрежение преди празника и затова реших да се отдам на правенето на сладки. Имах нужда в къщи да ухае на мед и канела. Затова и реших да експериментирам с рецепти от интернет. Разглеждах и се възхищавах на творения. Е моите може и да не изглеждат от най-красивите, но са вкусни. Ето продуктите за първите:
1 ч.ч. брашно
1 пак. какао на Д-р Йоткер
6 с.л. захар
120 гр. масло
2 с.л.мед
1 яйце
1 ванилия
1 ч.л. бакпулвер
За овалване:
захар
канела
В купа размесих добре брашното, какаото, бакпулвера, маслото, ванилията и захарта. Добавих яйцето и меда. Замесих тесто , което е много приятно за работа. Месих няколко минути след , което го оставих да си почине и си приготвих купичка със захар и канела. Канелата е на вкус така, че всеки сам преценява колко да сложи. При мен топчетата колкото и да искам не стават еднакви , но това не им пречи да ги оваляте в захарта и канелата и да ги подредите в тава застлана с хартия за печене.  Това тесто е за около две тави от стандартна фурна. Печенето е в загрята фурна около 10 - 15 минути на около  190 - 200 .

Доста се чудих като са толкова  кафяви как ще разбера дали са опечени първата тава поглеждах няколко пъти и ги извадих когато добиха леко твърда коричка, т.е. при пипане не ти остават пръстите.

петък, 22 февруари 2013 г.

Пържоли с лук на фурна

Продукти:


  • 4 свински пържоли от врат
  • 1 с. л. соев сос
  • 4 глави кромид лук
  • 100 мл сухо бяло вино

смлян черен пипер
смлян кимион
олио
вода


Приготвяне:



• Пържолите се натриват добре със смления кимион и черен пипер.
• Поръсват се с олио и с 1 с. л. соев сос. 
• Лукът се почиства и се нарязва на филийки.
• На дъното на  тава се сипва олио и се покрива с 1/2 от нарязания лук.
• Отгоре се нареждат пържолите и се покриват с останалата част от лука.
• Заливат се с виното и малко вода.
• Тавата се похлупва с алуминиево фолио.
• Пекат се в предварително загрята фурна на 180 С 30 минути.
• Фолиото се маха и се оставя да се запекат, докато останат на мазнина.
• Пържолите с лук на фурна се поднасят с подходяща гарнитура.

четвъртък, 14 юни 2012 г.

Пиле пролетна яхния


Продукти:
400 г обезкостено пилешко месо
3 връзки пресен лук (с големи главички)
3 моркова
400 г домати
4 с.л. зехтин
1 с.л. универсална зеленчукова подправка
1 ч.л.червен пипер
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 връзка магданоз
1 с.л. (с връх) брашно
Приготвяне:
Морковите се настъргват на едро ренде. Бялата част на лука се нарязва на парчета,не много ситно. Двата зеленчука се запържват в зехтина за около 5 минути, след което се прибавя месото, нарязано на хапки. След още 5 минути запържване се добавят подправките и около 700 мл гореща вода.Като ястието заври, се слагат доматите, нарязани на ситно, а след 30 минути и нарязаните на парчета пера на лука. Доварява се още около 10 минути, след което се сгъстява с размитото в малко студена вода брашно. Добавя се нарязания на ситно магданоз и се сваля от огъня. Поднася се топло.

събота, 5 май 2012 г.

Тутманик

Продукти:


1 кг брашно
2 бр. яйца
100 мл олио
кубче мая
сол
За плънката:
300 мл кисело мляко
250 г натрошено сирене
3 бр. яйца


Приготвяне:


Замесваме тесто от брашното, яйцата, олиото, солта, маята с хладка вода, правим меко тесто и измесваме докато престане да лепне. Оставяме 30 минути да отлежи и да шупне. В по-голяма купа разбиваме яйцата с киселото мляко и натрошеното сирене. Накъсваме тестото на различни по големина и форма парчета и ги слагаме в купата с плънката. Разбъркваме всичко внимателно, оставяме за още 20 минути и печем в намазана тава на около 200 С. Готовия тутманик напръскваме с вода и покриваме да омекне.


Източник:http://www.zajenata.bg/-recepta1763.html

събота, 24 декември 2011 г.

Коледни меденки

Дълго време се наслаждавах на красивите меденки споделени в готварските сайтове. Накрая си харесах рецептата на Мариета от нейниа великолепен блог. Приготвих продуктите :
За тестото:
2 бр. яйца
1ч. ч захар
3/4 ч. ч олио
1пак. бакпулвер
1/2 пак. канела
6 суп. лъжици мед
брашно за меко тесто
Изсипах всичко в робота и замесих тесто. Малко се затрудних в определяне на количеството брашно, но след като го извадих от купата доомесих на плота до меко тесто. Получи се доста голямо количество тесто, което обаче беше много приятно за работа. Разточих кора от която изрязах формички, последните от изрязаното тесто офрмих топчета на които баднах по едно орехче. Наредени върху пекарска хартия се изпекоха за не повече от 10 мин. в загрята на около 200 гр фурна. Получиха се невероятно вкусни меденки, които се изядоха и неукрасени, защото не съм добра в работата с глазури. Единственото за което съжалявам е, че намалих количеството канела. Аромата който се носи от подноса всеки път когато мина край него щеше да е по силен, но това ще е за следващия път, което със сигурност няма да е чак на другата Коледа.

петък, 12 август 2011 г.

Тюрлю гювеч


Продукти:

растително масло 150 мл (3/4 чаена чаша),

кромид лук 200 г (3–4 глави),

домати 300 г (4–5 бр.),

зелени пиперки 250 г (4–5 бр.),

патладжани 250 г (1–2 бр.),

тиквички 100 гр ( 1 бр. малка)

бамя 100 г (1 шепа),

картофи 300 г (3–4 бр.),

зелен фасул 150 г (1 шепа),

грах 100 гр. (1 шепа)

червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка),

чесън 1-2 главички

магданоз и

сол на вкус.

Приготвяне:

Почиствам всички зеленчуци и ги нарязвам на средно големи парчета. Поставям всичко в глинен гювеч. Заливам с около две чаши топла вода, поставям капака и пъхам във фурната за около час или докато остане с малко сос. След изваждането му от фурната се прибавя ситно нарязаният магданоз.
Същият гювеч може да се приготви и с месо. Това става обикновено през зимата като тогава ползвам и стерелизирани зеленчуци, или замразени. Месото е желателно да е по мазничко, но у дома не сме почитатели на мазното и затова компромиса е свински врат около 750 гр.


вторник, 19 юли 2011 г.

Бухти


Продукти:
0.500 кг кисело мляко
5 бр. яйца
брашно 1 кг (5 чаени чаши),
сода бикарбонат 5 г (1 чаена лъжичка),
захар 20 г
сол на вкус,
растително масло за пържене.
Приготвяне:
В киселото мляко се разбъркват содата и захарта, а след това се прибавят разбитите яйца, солта и брашното. Замесва се тесто, по-меко от банично. От него се източват кори, дебели 0.5 см, които се нарязват на ромбове. Изпържват се в сгорещената мазнина и се поднасят топли с кисело мляко.