сряда, 28 октомври 2009 г.

Бъркани пърженки


Продукти:

1 кофичка кисело мляко
1 ч. л. хл. сода
1/2 ч. л. сол
брашно
2 с. л. ром ( коняк)

Приготвяне:

От посочените продукти се разбърква тесто, което трудно се стича от лъжицата. Заграбва се с намазана в мазнина лъжица и се пускат в сгорещено олио. Поднасят се със сирене или мармалад.
Алкохолът се прибавя за да не поемат мазнина при пърженето. Ако използвате по ароматен ром той придава леко приятен аромат и на пърженките.

Кашкавалени сандвичи


Продукти:

100-150 гр кашкавал
5 с. л. олио
2 с. л. брашно
100 мл вода
6-8 филии хляб
50 гл сух шпек

Приготвяне:

Кашкавлът и саламът се настъргват на ренде. Добавят се останалите продукти и се разбъркват. Разпределя се върху филийките хляб и се размазва равномерно с ножа. Пекат се на парти грил до зачервяване. Сервират се топли, поръсени с шарена сол.

Тези санвичи открих в сайта на Бордовски (http://www.bordovsky.net), от себе си прибавих само сухия шпек. Получи се невероятно вкусна закуска.

неделя, 11 октомври 2009 г.

Орехи в коняк

Цели орехови ядки се нареждат в буркан. Поръсват се с 4 с. л. захар и се доливат с коняк. Затварят се плътно и се оставят да престоят на хладно място. След няколко дни се изваждат овалват се в захар и се запичат леко. Конякът се прецежда и може да се използва за сладкиши или за съхранение на стафиди 24 часа преди да бъдат употребени.
Ако не сложите захар в буркана, след като ги извадите, може да ги запечете и със сол. Вкуса е много приятен.

вторник, 6 октомври 2009 г.

Кисели краставички



Продукти:
5 - 6 кг краставички
10 л вода
400 гл едра морска сол
2 пак. синапено семе
Приготване:
От водата и солта възвираме саламура, с която след като идстине заливаме наредените в буркани краставички. Във всеки буркан сме прибавили и една лъжичка синапено семе.

Туршия от бамя

Подбира се млада, с недоразвити семена бамя. Измива се и се накисва за 8 - 10 часа в разтвор отсол и оцет /300 гр сол и 300 гр оцет на 10 л вода/, за да се отстранят лигавите вещества в бамята. Отцежда се и се нарежда н буркани. Залива се с преварена и охладена саламура в съотношение 5 л вода, 300 гр сол, 400 гр оцет. Ферментацията продължава 10 - 15 дни. Готовата туршия се съхранява на хладно място. Поднася се като салата, полята с олио или зехтин.

четвъртък, 1 октомври 2009 г.

Наложена баница


Продукти:

1 пакет готови кори
200 гр сирене
80 гр масло
100 гр олио
4 - 5 яйца
200 мл вода

Приготвяне:

Сиренето се натрошава и се смесва с едното яйце. Тавата се намазва с масло и започваме реденето на баницата. Редим кори и разпределяме плънката на три пласта. След като сме подредили корите, разрязваме баницата на парчета. В това време мазнината завира , но не да се препържи. С врящата мазнина заливаме баницата, като сипваме в разрезите. Водата се поставя на котлона да заври, след което я прибавяме на тънка струйка при непрекъснато бъркане към разбитите яйца. С получената смес заливаме баницата. Поставяме я се пече около 30 мин във фурната на 200°.

Пържени филийки


Продукти:

500 гр сух хляб
250 мл прясно мляко
2 яйца
1 супена лъжица брашно
125 гр мазнина

Приготвяне:

Брашното се размива с малко студено мляко и към него се прибавят разбитите яйца. Филийките се потапят набързо в млякото и след това в яйчната смес. Пържат се до златисто оцветяване. Поднасят се поръсени с пудра захар. /може и кой с каквото пожелае например - сирене, конфитюр, плодов сироп и др./

Палачинки



Продукти:

250 гр. брашно
500 гр. вода
1 яйце
50 гр масло

Приготвяне:

Разбиваме яйцето , слагаме брашното едновременно с малко от водата. Правим кашичка, която разреждаме с останалата вода. Намазваме тигана с мазнина и сипваме от сместта. Пържим от едната страна, след това и от другата. Опържената палачинка намазваме с масло.

Розовите палачинки са експиримент на синовете ми, които решиха да ме изненадат с кулинарни умения. Част от водата заменили със сок от ягоди.