вторник, 30 ноември 2010 г.

Сладкиш с ябълки и круши

Размразих едно пакетче бутер тесто и се чудех в какво да го превърна, когато попаднах на едно предложение на Еmira от "Веселият готвач". Имах и

Продукти:
  • 250 г бутер тесто
  • 8 с.л. смлени бисквити /обикновенни/
  • 6 бр. локум
  • 3 с.л. захар
  • 2-3 бр. ябълки
  • 2-3 бр. круши
  • 1 ч.л. канела
  • 20-30 г масло
  • пудра захар за поръсване
Приготвяне:

От тестото изрязах кръг с големината на форма с диаметър 24-26 см., а от останалото тесто оформих кант. Смлях бисквитите не много ситно с блендер, 10 бисквитки бяха достатъчни. Крушите обелих и почистих от семките. Нарязах на тънки филийки и наредих върху тестото. Захарта смесих с канелата и бисквитите. Крушите поръсих с половината от тази смес. Локума нарязах на тънки лентички и поставих върху крушите. Ябълките обелих и почистих от семките. Нарязах на тънки филийки и наредих върху крушите. Поръсих с останалите захар и бисквити. Маслото нарязах на малки парченца (колкото грах) и поставих върху ябълките.
Тавата се покрива с фолио. Пече се в загрята на 170 фурна около 40 минути. Фолиото се отстранява и се запича до покафеняване на бисквитите. Охладения сладкиш се поръсва с пудра захар и се сервира.
Много ароматен сладкиш, но следващия път към бисквитите ще прибавя една кафяна чаша смлени едро орехи. Ще опитам и с подложката на Димитрана за тиквена тарта , която опитах и стана много приятна на вкус.

200гр брашно
4с. л пудра захар
100гр меко масло
1 яйце
1с. л заквасена сметана
щипка сол

5 коментара:

Lety каза...

Като съдя по рецептата, сладкиша ще е много вкусен!
Пожелавам ти цветни и усмихнати дни!

sofi каза...

Лети,наистина е вкусен тези дни пак ще се прави и дано успея да го снимам:).

трудова медицина каза...

Представям си го много вкусно :)

Dimitrana S. каза...

О, Софи :-)

Отдавна не съм правила нещо сладичко с бутер-тесто.. ще се възползвам от вкусното предложение! Благодаря за рецептата :-)

Все така вкусни, здрави и уютни зимни дни!

sofi каза...

Дими благодаря за вниманието. Аз все пак опитах и с твоята подложка и наистина резултата беше отличен.Така ,че и да не е с бутер тесто опитай, ще ти хареса , а...... и ти винаги внасяш допълнения , които правят нещата да са още по ароматни и привлекателни.
Весели празници!!!!

Публикуване на коментар