Продукти:
1,5 кг картофи
200 гр кашкавал или сирене
100 гр брашно
50 гр галета
4-5 яйца
черен пипер
магданоз
сол
Приготвяне:
Обелените и измити картофи се варят в малко вода почти на пара./може и в микровълновата/.Още топли се прекарват през преса. Към полученото се прибавя, настърганият кашкавал /натрошеното сирене/, едно яйце, сол, черен пипер, наситно нарязан магданоз. От омесеното тесто се приготвят топчета, които се овалват в брашно, панират се в останалите яйца, в галета и пак в яйце. Пържат се в гореща мазнина. Поднасят се с кисело мляко, с различни пресни салати или туршии. Крокетите могат да служат като гарнитура към печени и задушени меса.
петък, 27 ноември 2009 г.
вторник, 17 ноември 2009 г.
Есента пред прозореца ми
Есента, понякога усмихната , понякога тъжна и разплакана се разхождаше всеки ден с нови одежди пред моя прозорец.
четвъртък, 12 ноември 2009 г.
Кексчета
Продукти:
2 ½ чаени чаши брашно
1 чаена чаша захар
½ чаена чаша олио
250 гр сладко /конфитюр/
1 равна лъжичка сода
1 чаена чаша хладка вода
1 лъжичка канела
Приготвяне:
Содата се прибавя към пресятото брашно, останалите продукти се смесват и объркват. Към тях постепенно се прибавя брашното, бъркането продължава докато се получи гладка смес. Разпределя се във формички за крем карамел. Пече се в умерена фурна.
Това е една рецепта, която отдавна не бях правила, но датата 10.11 ми напомни за тях и за празните рафтове и за това, че все се чудех какво икономично и сладичко нещичко да направя на момчетата в къщи. Така , че понякога и тъжните спомени могат да бъдат вкусни и сладки.....Опитайте!!
Содата се прибавя към пресятото брашно, останалите продукти се смесват и объркват. Към тях постепенно се прибавя брашното, бъркането продължава докато се получи гладка смес. Разпределя се във формички за крем карамел. Пече се в умерена фурна.
Това е една рецепта, която отдавна не бях правила, но датата 10.11 ми напомни за тях и за празните рафтове и за това, че все се чудех какво икономично и сладичко нещичко да направя на момчетата в къщи. Така , че понякога и тъжните спомени могат да бъдат вкусни и сладки.....Опитайте!!
сряда, 4 ноември 2009 г.
Тиквеник
Продукти:
1 пак.кори за баница
1 кг. тиква
250 гр.орехови ядки
1 ч.ч.захар
1/2 пак.канела
1 к.ч.олио
маргарин-за намазване
1 кг. тиква
250 гр.орехови ядки
1 ч.ч.захар
1/2 пак.канела
1 к.ч.олио
маргарин-за намазване
Приготвяне:
Тиквата се настъргва на едро ренде и се смесва с начуканите орехови ядки, захарта и канелата. Обърква се до еднородна смес. Вземаме една кора, поръсваме я с олио поставяме от плънката, отгоре върху нея друга кора и пак по същия начин олио и плънка. Навиваме я на руло и поставяме в намазана с маргарин тава. По същия начин приготвяме и останалите кори от пакета.
Намазваме тиквеника отгоре с олио и печем в предварително загрята на 200 ° фурна до готовност (около 30 мин). Готовия тиквеник заливаме със захарен сироп приготвен от 1 чаша захар и 1 1/2 чаши вода. Завиваме с кърпа да попие тиквеника добре заливката. Добре е да престои 24 часа преди да се консумира с удоволствие.
Етикети:
тестени
Абонамент за:
Публикации (Atom)