неделя, 25 юли 2010 г.

Милинки


Продукти за тестото:

1/2 л. сварено мляко
1 кг брашно
1 щ. сол
1 щ. захар
2 пак. мая /суха/
или 1 кубче жива мая

Продукти за крема:
1/2 пак масло
30 -40 гр. мас
3 с. л. брашно
1 ч. л. сол

Приготвяне:
В една чаша хладко мляко прибавяме 3 с. л. брашно и маята и разбиваме докато стане като боза. Оставя се да втаса докато кипне от съда т.е. около 10-15 мин. Правим кладенече в брашното и изсипваме втасалата мая и още една чаша мляко щипка сол и още толкова захар. Замесваме тесто не много твърдо. Оставяме да втаса. Обикновено си го приготвям вечерта и го поставям в намаслен найлонов плик в хладилника. Сутринта тестото е готово за обработка. От втасалото тесто се късат топки които се подреждат в тавичка на около един пръстразстояние една от друга. Аз във всяко топче завивам и парченца сирене. Оставям да втасат отново около половин час. В това време разтапям маслото и маста, която при мен е заменена с маргарин и прибавам 3 с.л. брашно и 1 к.л. сол. /ако ми е останало дребно сиренце прибавям и него/. Получавасе гладък крем с който се мажат милинките. Пекат се при 250° около15-20 мин.

4 коментара:

Nale каза...

This looks like something that my grandmother prepared long time ago. I like this recipe.

di_ani каза...

Обичам милинки,
твоите изглеждат много апетитно.
Поздрав и усмихнато лято, Диана

sofi каза...

Благодаря Дианка,и аз ги обичам, но за съжяление се лепят не където трябва:)Щастливо лято и много много слънце и усмивки.

sofi каза...

Нале, Радвам се ,че моите милинки са ти направили впечатление и ти напомнят за детството.Рецептите на нашите баби и майки са наистина вкусни и апетитни.

Публикуване на коментар