събота, 19 декември 2009 г.

Баклава



Продукти:
5 ч.ч. накълцани орехи
2 пакета фини кори
250 гр масло
1 ч.ч. олио
1 пак. канела

Продукти за сиропа:
1 л. вода
0,800 г захар
сок от 1 лимона

Приготвяне:
Намазваме тавата с масло, след което поставяме първата кора и я намазваме с масло, после втората кора и пак мажем с масло така седем кори една след друга. След това разстиламе равномерно 1/3 от плънката /орехи, захар и канела/след което покриваме с кора и мажем с масло, така подреждаме 4 кори / не забравяме да мажем с масло всяка кора/отново разстиламе 1/3 от плънката , после редим още 4 кори, пак плънка и накрая останалите кори от двата пакета. Нарязваме на ромбоиди и печем около 40-50 мин на 160°.
Докато печем варим сироп от водата и захарта . Сиропа е готов за заливане , когато капка капната в студена вода запазва формата си. Спазваме правилото Баклавата да е студена и заливаме с горешия сироп, може и обратното. Оставя се на хладно, колкото повече стои толкова по-вкусна става.
Как се нарежда баклавата може да погледнете тук.

0 коментара:

Публикуване на коментар